ABN Amro eist kunstcollectie Scheringa op

Posted on okt 21, 2009 by admin in Laatste Nieuws | 0 Comments

ABN Amro heeft beslag laten leggen op de kunstcollectie van DSB-oprichter Dirk Scheringa. Daarmee wil de bank een faillissement van DSB Beheer, waar het museum onder valt, voor zijn.

Volgens woordvoerder Charles Huijskens van de curatoren van DSB Bank was de gehele collectie bij ABN Amro in onderpand gebracht.

Leningen

‘Daar stonden leningen tegenover en dat geld willen ze nu terug”, aldus de woordvoerder. ABN Amro verstrekte de hypotheek voor de bouw van een nieuw museum.

De hypotheek zou voor 32 miljoen euro zijn afgesloten. De kunstcollectie wordt op 40 miljoen euro geschat.

DSB Beheer

Scheringa zei maandag dat deze week het faillissement zou worden aangevraagd voor DSB Beheer. Onder die BV vallen onder meer de voetbalclub AZ en het Scheringa Museum voor Realisme.

ABN Amro wilde dinsdag geen inhoudelijk commentaar geven. ”We praten niet over individuele klanten”, aldus woordvoerder Hans van Zon.

Verrast

Directeur Sander Uitdenbogaard van het museum, was verrast dat er dinsdagavond beslag werd gelegd op werken uit het museum.

In het actualiteitenprogramma NOVA zei hij: ”We wisten wel dat ons iets boven het hoofd hing, maar dit gaat sneller dan we verwacht hadden. We hadden gedacht en gehoopt op een gesprek met de curator over vervolgstappen.”

Vrachtwagens

Bij het museum stonden dinsdagavond vijf vrachtwagens. Twee stonden er op de openbare weg, drie andere staan op een binnenplaats.

Volgens een ooggetuige waren de ramen van het museum met folie afgeplakt. Gedurende de avond werden er verschillende kunstwerken in de vrachtwagens geladen.

Zorgvuldig

Volgens Uitdenbogaard gingen de transporteurs zorgvuldig te werk. ”Het gebeurt op een zorgvuldige manier, zoals we het zelf zouden aanpakken.”

De werken gaan eerst naar een depot. ”We hopen een oplossing te vinden om de werken alsnog toegankelijk te maken voor publiek”, aldus de directeur.

Uitdenbogaard hoopt dat de collectie bij elkaar kan blijven en dat deze op termijn alsnog in het museum in Spanbroek te zien zal zijn.

Kunstverzameling

De kunstverzameling die Dirk Scheringa en zijn vrouw Baukje hebben opgebouwd, bestaat vooral uit werken van magisch-realisten als Carel Willink en Dick Ket.

Er zitten ook werken bij van Nederlandse en buitenlandse tijdgenoten, als Charley Toorop en René Magritte.

Naoorlogse en hedendaagse figuratieven van onder anderen Lucian Freud en Marlene Dumas vullen de realisten aan.

Medio volgend jaar had de kunstcollectie van het Scheringa Museum voor Realisme moeten verhuizen naar een nieuw kolossaal museumgebouw, enkele kilometers verderop.

De huidige ruimte in het voormalige schoolgebouw in Spanbroek is veel te klein voor de collectie van 1300 werken.

No Comments Yet

Be the first to comment.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>