Betalingsrekeningen DSB Bank heropend

oktober 29th, 2009

De curatoren van de failliete DSB Bank hebben de betalingsrekeningen van klanten waarop voorheen de betalingen binnen kwamen heropend. Dit hebben de curatoren donderdag laten weten.

De bankrekeningen van DSB Bank waren al enige tijd geblokkeerd. Klanten kunnen nu weer aan hun betalingsverplichtingen aan de bank voldoen.

Door het faillissement waren ook alle automatische incasso’s gestopt. Daarom moeten cliënten de eerste betaling nu weer handmatig doen, aldus de curatoren.

De curatoren zullen deze week iedereen die bij de bank een lening of hypotheek heeft per brief wijzen op de verplichting de betalingen aan DSB Bank te blijven voldoen.

Het faillissement van de bank heeft geen enkele invloed op die verplichtingen, alle contracten met DSB Bank blijven in stand. De betalingsverplichtingen blijven hetzelfde als voor het faillissement, aldus de curatoren.

Onderzoek

Een commissie van vier onafhankelijke deskundigen, onder wie drie professoren, gaat onderzoek doen naar de gang van zaken bij DSB Bank, het optreden van (oud-)bestuurders van de bank en de handelwijze van de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Ook moet de commissie de rol van het ministerie van Financiën bekijken en de toezichtsregels. Minister Wouter Bos (Financiën) heeft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Hij kiest daarmee alsnog voor één volwaardig onafhankelijk onderzoek. Aanvankelijk wilde Bos nog dat DNB en AFM het optreden van DSB-bestuurders zouden beoordelen.

De commissie bestaat uit professor Michiel Scheltema als voorzitter, en de leden professor Edgar du Perron, professor Kees Koedijk en registeraccountant Leo Graafsma.

Ik zit in geldnood en kan niet meer wachten op de depositogarantieregeling. Kan ik een voorschot krijgen?

oktober 21st, 2009

Ja, dat kan. Voor DSB klanten die een positief saldo hebben en snel geld nodig hebben, voor bijvoorbeeld boodschappen, stellen de curatoren maximaal 3000 euro per klant beschikbaar als voorschot. Dat geldt vooral voor spaarders die nog geld op DSB rekeningen hebben staan. Mensen die een nieuwe betaalrekening bij een andere bank hebben geopend, kunnen dat geld op hun nieuwe rekening laten bijschrijven. 

Vandaag komt er op de site van DSB tekst en uitleg te staan over hoe klanten aan hun voorschot kunnen komen.

Zit u echt in acute geldnood, dan kunt u eventueel aankloppen bij de gemeente. De gemeente is bereid om in uiterste gevallen, dus als u geen hulp kan krijgen van vrienden en familie, via de bijstandswet noodhulp te bieden.

Op mijn DSB-betaalrekening zaten een aantal automatische incasso’s. Wat moet ik hiermee doen?

oktober 21st, 2009

Sinds 12 oktober worden er geen automatische incasso’s meer uitgevoerd. Als u een nieuwe betaalrekening heeft geopend bij een andere bank en als u daarbij gebruik heeft gemaakt van de overstapservice van de banken, dan worden alle automatische incasso’s overgenomen door de nieuwe rekening.

Waar kan ik een nieuwe bankrekening (betaalrekening) openen?

oktober 14th, 2009

U kunt een nieuwe bankrekening of betaalrekening openen bij:

- ING Bank
- Rabobank
- ABN AMRO
- Fortis Bank
- SNS Bank
- Friesland Bank

en natuurlijk de duurzame alternatieven:
- Triodos Bank
- ASN Bank

Wat gebeurt er met mijn DSB Bank betaalrekening als ik ook een hypotheek bij DSB bank heb?

oktober 14th, 2009

Als u ook een hypotheek had bij DSB dan wordt uw betaalrekening hiermee  verrekend. Het geld wordt dan in mindering gebracht met de hypotheek. U kunt dan helaas niet meer beschikken over het geld op uw lopende rekening. Houdt u een positief saldo over na verrekening dan treedt de depositogarantieregeling weer in werking.

Moet ik nu een nieuwe rekening bij een andere bank gaan openen?

oktober 14th, 2009

DSB is failliet. Als u het nog niet gedaan heeft, moet u zo snel mogelijk bij een andere bank een bankrekening aanvragen. DNB heeft er voor gezorgd dat mensen die geen betaalrekening bij een andere bank hebben in versneld tempo een rekening bij een andere bank kunnen openen.

Geef zo snel mogelijk uw nieuwe bankrekeningnummer door aan uw werkgever!

Wat is de taak van De Nederlandsche Bank (DNB)?

oktober 13th, 2009

De Nederlandsche Bank is de toezichthouder op het Nederlandse bankwezen. DNB neemt het bewind over van banken als deze in een noodregeling terecht komen. De President van DNB is Nout Wellink.

Wanneer krijg ik het geld van mijn betaalrekening weer tot mijn beschikking?

oktober 13th, 2009

De depositogarantieregeling wordt uitgevoerd door De Nederlandsche Bank (DNB). DNB zal zo snel mogelijk via de media en haar website aangeven hoe rekeninghouders een aanvraag voor uitkering kunnen doen. Daarnaast krijgen alle rekeninghouders een aanvraagformulier thuis gestuurd.

De depositogarantieregeling is ondertussen in werking getreden. Ongeveer 96 procent van de schuldeisers kunnen hun volledige tegoed terugkrijgen.

Wat gebeurt er met mijn geld nu DSB failliet is verklaard?

oktober 13th, 2009

Als u geld op een lopende rekening, spaarrekening of bijzondere spaarrekening heeft staan, dan treedt de depositogarantieregeling in werking. Over uw tegoed heeft u een garantie van 100.000 euro per rekeninghouder. Dat betekent dus dat als u een rekening heeft op naam van twee personen dat 200.000 euro is gegarandeerd. Dit geld niet als u een achtergestelde deposito heeft.

Kan ik nog pinnen bij winkels en supermarkten met mijn DSB-pas?

oktober 13th, 2009

DSB is failliet. Uw kunt niets meer doen met uw DSB-pinpas.  

Tot en met woensdag 14 oktober was het nog mogelijk om met uw pas te pinnen bij geldautomaten. U kon dan maximaal 250 euro opnemen per dag.

Kan ik nog bij het geld van mijn betaalrekening?

oktober 13th, 2009

Pinnen
Tot woensdag 14 oktober is het mogelijk om met een DSB-betaalpas geld op de nemen bij andere banken. Dit is volgens het normale gastverbruik van banken, wat inhoud dat het 250 euro per dag is.

Online overmaken
Geld overmaken is niet meer mogelijk